Search
Now showing items 1-10 of 76
Socio-Economic Potency of Sago in Paser Regency, East Kalimantan Province, Indonesia
(2nd ASEAN SAGO SYMPOSIUM 2012 ADVANCES IN SAGO RESEARCH AND DEVELOPMENT. 29-31 October 2012, Unimas Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia., 2012)
Five regencies in East Kalimantan (Paser, Penajam Paser Utara, Kutai Kartanegara, Kutai Timur, and Kutai Barat) of those surveyed showed great potential of sago plantation, in terms of growing native plant species and land ...
Potential of using tropical brown macroalgae sargassum cristaefolium meal in the diets for juvenile white shrimp (litopenaeus vannamei)
(1st International Conference on Tropical Studies and Its Application (ICTROPS) 2017, 2018)
The objectives of this study were to evaluate the effect of different dietary levels of tropical marine brown macroalgae, Sargassum cristaefolium meal (SCM) on growth performance and feed utilization efficiency of juvenile ...
Sukun Sebagai Bahan Pangan alternative, budidaya dan pemanfaatannya
(Jurusah Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Mulawarman, 2010-04-20)
Sukun merupakan tanaman yang mudah dibudidayakan karena mempunyai daya adaptasi yang tinggi terhadap lingkungan tumbuhnya. Buah sukun kaya akan nutrisi, mengandung karbohidrat yang tinggi, dan sumber serat,kalsium, kalium, ...
Karakteristik Fisik dan Sensoris Rosella Jelly Drink dengan Penambahan Sarang Burung Walet sebagai Inovasi Pangan Fungsional Baru
(Fakultas Pertanian Universitas Muawarman, 2019-08-07)
Kalimantan Timur adalah penghasil Sarang Burung Walet (SBW) yang sangat potensial, tetapi sampai saat ini SBW hanya diperdagangkan dalam bentuk bahan baku saja. SBW dikenal mempunyai kandungan asam sialat (Sia) dan ...
Evaluation of traditional plant extracts for innate immune mechanisms and disease resistance against fish bacterial Aeromonas hydrophila and Pseudomonas sp.
(The 2nd International Symposium on Marine and Fisheries Research 2017, 2018)
The purposes of this study were to evaluate effect of ethanol herbal extracts of Boesenbergia pandurata, Solanum ferox and Zingimber zerumbet on Tilapia (Oreochromis nilaticus) innate immune mechanisms and disease resistance ...
Evaluation of canned fermented cassava processing development: Promoting a new cassava based product
(International DAAD Alumni Seminar, "Enhancing food and income security along agriculture commodity chains", September 8th-15th 2015, University of Kassel and DITSL, Witzenhausen, Germany., 2015)
-
A plain design of electrolysis apparatus to reduce ammonia content in effluent from tofu industry.
(Department of Agricultural Products Technology, 2018-11-14)
One of the environmental problems the tofu industries encounter the presence of an unpleasant odor due to the production of ammonia (NH3) gas from wastewater they produce. Several previous studies have proven that electrolysis ...
Formulasi susu, gula aren, dan kakao asal Kalimantan Timur sebagai minuman kakao instant
(Seminar Nasional Ke-1 Hasil Riset dan Pengembangan Industri "Peran Riset dan Inovasi Teknologi Dalam Meningkatkan Daya Saing Industri Berbasis Sumber Daya Alam Berwawasan Lingkungan". Samarinda, 20 juli 2017, 2017)
Kalimantan Timur adalah salah satu daerah sentra produksi kakao di Indonesia, namun
produksinya yang relatif kecil membuatnya hanya menjadi sub sentra produksi daerah lain terutama Sulawesi Selatan, bahkan Sabah, Malaysia. ...
Kandungan Metabolit Sekunder Dan Kadar Eugenol Ekstrak Etanol Dan Aquades Daun Sirih Merah (Piper crocatum) Dan Sirih Hijau (Piper betle L.)
(Program Studi Pendidikan Kimia FKIP Unmul, 2017-11-04)
Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kandungan senyawa metabolit sekunder dan kadar eugenol dalam ekstrak etanol dan aquades daun sirih merah (Piper crocatum) dan sirih hijau (Piper betle L.). Daun sirih merah dimaserasi ...
Survei Persepsi Sanitasi dan Higiene Pelajar SD Terhadap Pangan Jajanan di Kota Samarinda
(Jurusan THP Faperta Unmul Samarinda, 2011-07-20)
Penelitian ini bertujuan untuk mengetahul bagaimana persepsi sanitasi dan higiene pelajar SD di Samarinda terhadap pangan jajanan dimana persepsi tersebut dipengaruhi oleh perbedaan kelompok umur, segregasi jenis kelamin ...